Header
Bouwjobs Icoon
Werknemers

Welke kledij draagt de bouwvakker bij hoge temperaturen?

#Weer
#Kledij
#Bouw
Vincent Costens

Het is officieel nog geen zomer, maar de temperaturen voelen reeds zeer zomers aan…Dus hoe kan de juiste keuze in kleren jouw dag op de werf aangenamer maken?

Het is bijna zomer en de temperaturen voelen nu al hels aan op de bouwwerven. Dus die dikke beschermende kleren voelen aan als een zware last. De vraag is dan: Welke kleren kan ik vervangen door luchtigere alternatieven? Enkele handige weetjes van ACV Bouw;

De kledij

Werken met bloot bovenlijf en/​of korte broek kan een goed idee lijken qua comfort, maar is niet aangepast aan de vele risico’s op de werf. Bovendien kan het gebruik van aangepaste kledij de blootstelling aan uv-straling, waarvan bewezen is dat ze kankerverwekkend is, verminderen.

De kledij moet voldoende licht, ademend en luchtig zijn, zodat het zweet afgevoerd kan worden.

Het textiel moet zeer fijnmazig zijn, zodat de uv-straling correct gefilterd wordt. De normen AS/NZS 4399 – 1996 of UPF 50 garanderen een efficiënte bescherming.

Geef de voorkeur aan lichte kleuren die het licht weerspiegelen en de absorptie van warmte beperken.

Bij de keuze van kledij moet rekening gehouden worden met de risicoanalyse in zijn globaliteit en mogen de geselecteerde eigenschappen geen bijkomende risico’s met zich meebrengen (vermijd te ruime kledij waarbij het risico om door een machine gegrepen te worden, groter is, …).

• De werkgever is verplicht om te zorgen voor het goede onderhoud van de werkkledij, meer bepaald de regelmatige reiniging en de vervanging in functie van de noodzaak.

Draag waterdichte, lichte veiligheidsschoenen die aangepast zijn voor de zomer (waterdicht, maar ademend) en die voorzien zijn van dikke antislipzolen. De schoenen moeten aangepast zijn aan de voeten en mogen niet te klein zijn of te hard spannen. Ze moeten voldoen aan de bepalingen uit de norm NBN EN ISO (20) 345 (Persoonlijke beschermingsmiddelen — Veiligheidsschoeisel).

Verwissel van sokken zodra ze nat zijn.

Wissel af tussen twee paar zolen bij hevige transpiratie.

• De eigenschappen van handschoenen moeten bepaald worden in functie van de gebruikte producten en werkmethodes. Bovendien moeten de handschoenen zweet absorberen, zodat de hand niet wegglijdt in de handschoen.

Er wordt aangeraden dat de gebruikte handschoenen soepel en dun zijn, zodat de handigheid in de vingers goed behouden blijft.

• Als er zich geen enkel heftoestel op de site bevindt en de risicoanalyse geen enkel risico op schokken/​stoten aan het licht gebracht heeft, volstaat een hoed met brede boord (min. 8 cm) om het gezicht te beschermen tegen zonnestraling en om het risico op een zonneslag te beperken.

Als er een helm gebruikt moet worden, is het aangeraden om er een zonnewering rondom of een vizier met nekbescherming aan toe te voegen.

Draag een beschermingsbril die beschermt tegen uv-stralen (EN 170, EN 172): de keuze tussen ongekleurd glas en donker glas zal afhangen van de gewenste lichtsterkte. Gezien het risico op schokken op de werf wordt een EN 166-gecertificeerde veiligheidsbril sterk aangeraden.

Vergeet niet dat uv-stralen plastic aantasten en dat de efficiëntie van helmen beperkt is in de tijd. Respecteer de vervaldata en bewaar de helmen uit de zonnestraling (bv. geen helm laten liggen op de hoedenplank van de auto).

• Wegens de droogte die heerst in periodes van zware hitte komt er veel stof vrij in een warm klimaat. Desgevallend is het sterk aan te raden om een bril te kiezen die ook laterale bescherming biedt om irritaties en andere ongemakken te vermijden. In een stoffige omgeving waarvoor geen metingen van de concentraties kwartsstof beschikbaar zijn die aantonen dat de GBB (grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling) niet overschreden worden, is het nodig om een filterend ademhalingsmasker FFP3 te dragen als bescherming tegen longziektes (silicose, enz.).

Bron: (ACV Bouw, 2012)


Vincent Costens

Vincent Costens

Vincent is verantwoordelijk voor de online marketing en de inhoud van de Bouwjobs website. Het creëren van content en het aangaan van de communicatie met onze community is voor hem een dagelijkse bezigheid.