Header
Bouwjobs Icoon
Bouwsector

Wanneer spreekt men over weerverlet in de bouw?

#Bouwsector
#Weer
#Weerverlet
Vincent Costens

Werken in de bouw en slecht weer is zelden een goede combinatie, het is vaak zelfs ronduit gevaarlijk. België is nu niet meteen het landje met overvloedige zon van januari tot december.

Daarom wordt de bouwsector maar al te vaak geconfronteerd met het wisselvallige weer. Werken in slecht weer is niet alleen gevaarlijk. Regen, wind en vrieskou kunnen voor sommige materialen en opdrachten ook problemen opleveren.

Daardoor is het soms verstandiger om bepaalde zaken uit te stellen. Het opschuiven van werken door de weersomstandigheden noemen we weerverletdagen’.


Wanneer is het weer te slecht om te werken?

Op welk moment is het weer te slecht om in te bouwen? Dat is natuurlijk niet eenvoudig: hoe veel regen is te veel, hoe koud is té koud, … Om hier toch een beetje een duidelijke lijn in te trekken gebruiken we enkele standaard criteria die bepalen wanneer het weer een reden kan zijn voor weerverlet:

 • Als het vriest: de temperatuur om 7 uur is 0° C of kouder.

 • Er zijn minimaal 4 uurvakken met neerslag overdag.

 • De neerslag die overdag valt is minimaal 5 mm / m² per etmaal.

 • Vanaf er rukwinden zijn van 70 km/​uur en meer.

Slecht weer: uitvoertermijn wordt verlengd

Weerverletdagen kunnen ernstige bouwvertragingen veroorzaken zodat de vastgelegde uitvoertermijn in gevaar komt. Toch kan in dat geval de bouwheer in geen enkel geval de aannemer verantwoordelijk stellen voor die vertragingen. De uitvoertermijn wordt dus automatisch verlengd met het aantal weerverletdagen.

Weerverletdagen worden in principe officieel vastgelegd door het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut). Deze officiële weerverletdagen gelden als bewijs dat de bouwvakkers op deze vastgelegde data niet gewerkt hebben omwille van de weersomstandigheden.

Via het KMI of het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Bouwnijverheid, kan je tegen betaling de officiële weerverletdagen opvragen. Die kunnen nuttig zijn voor de bouwheer om te bepalen of een aannemer al dan niet de uitvoertermijn overschreden heeft.

Toch zijn deze weerverletdagen louter indicatief. De weersomstandigheden kunnen immers van streek tot streek sterk verschillen. En bovendien is er geen officiële wettekst of definitie die bepaalt wat een weerverletdag precies is.

Hoe dan ook, een aannemer kan niet zomaar een weerverletdag inroepen als excuus om eventuele vertragingsboetes te ontlopen. Als het tot een rechtszaak komt, moet hij namelijk kunnen bewijzen dat het inderdaad onmogelijk was om de werken uit te voeren door het slechte weer.

Uiteraard komen vooral werkzaamheden die buiten gebeuren in aanmerking voor weerverletdagen. Voorbeelden zijn:

 • Grondwerken

 • Metselwerken

 • Dakwerken

 • Cementeringswerken

 • Buitenschilderwerk

 • Gevelpleister aanbrengen

 • Het plaatsen van buitenschrijnwerk

Stel, het heeft de vorige dagen oude wijven geregend en de werf werd omgetoverd tot een groot zwembad. Vandaag schijnt de zon… maar door het zompige terrein kan de bouwmachine niet werken. Wat nu gedaan? Kan hiervoor weerverlet ingeroepen worden? Hier is het belangrijk dat de aannemer alles correct afstemt met de architect en alle problemen zorgvuldig in een werfverslag noteert. Zo voorkom je heel wat discussies achteraf.

Bron: (HetPortaal, 2017)


Vincent Costens

Vincent Costens

Vincent is verantwoordelijk voor de online marketing en de inhoud van de Bouwjobs website. Het creëren van content en het aangaan van de communicatie met onze community is voor hem een dagelijkse bezigheid.