Header
Bouwjobs Icoon
Trends

Ledverlichting op komst voor de Vlaamse snelwegen

#ledverlichting
#Vlaanderen
#Trends
Vincent Costens

Alle verlichtingspalen op Vlaamse autosnelwegen worden omgebouwd naar ledverlichting. Het oranje-gele licht van de natriumlampen wordt vervangen door blauw-wit licht.

Dat is beter voor de zichtbaarheid en dus de verkeersveiligheid. Bovendien wordt er bespaard op energiekosten en op de CO2-uitstoot. Het gaat om een jaarlijkse besparing van 4 miljoen € en 40 ton CO2. Na zes jaar zullen we onze investering helemaal terugverdiend hebben”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

De technologie van de NaLP-lampen (natrium lage druk) is volgens de minister verouderd en de onderhoudskosten lopen hoog op. De NaLP-lampen zullen plaats maken voor moderne ledtechnologie. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft de vervangingsopdracht zopas gegund aan de aannemers Verkeer, Signalisatie en Electronica (VS&E nv) en Elec DVC nv. De ombouw start nog dit jaar.

Led-verlichting biedt tal van voordelen. 

  • De zichtbaarheid zal verbeteren, wat goed is voor de verkeersveiligheid. 
  • Het licht kan ook beter gericht worden, zodat minder verlichtingstoestellen nodig zijn. 
  • Led boekt bovendien een energiewinst van ongeveer 25%. 
  • Led-verlichting heeft een langere levensduur, zodat de lampen minder vaak vervangen moeten worden. 
  • De omslag naar led zal zo bijdragen tot het halen van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

De keuze voor led is goed voorbereid. Al in het begin van deze legislatuur (december 2014) begon het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een testproject op de A12 in Stabroek. De reacties van de weggebruikers waren erg positief.

De volledige ombouw van alle verlichting op de autosnelwegen zal tussen 16 en 20 miljoen € kosten en vier jaar in beslag nemen. De eerste 4 miljoen € voor 2018 zijn al vrijgemaakt. De terugverdieneffecten worden ingeschat op 4 miljoen € per jaar. In een volgende fase komen dan ook de gewestwegen aan de beurt.

Bron: (Bouwkroniek, 2018)


Vincent Costens

Vincent Costens

Vincent is verantwoordelijk voor de online marketing en de inhoud van de Bouwjobs website. Het creëren van content en het aangaan van de communicatie met onze community is voor hem een dagelijkse bezigheid.

Gerelateerde artikels

Wegeninfrastructuur
Vervoer
#transport #Infrastructuur #Wegen
Heftruck Bouw Op De Baan
Bouwmachines
#Heftruck #openbare weg #Bouwmachines
Building 2762342 1920
Loon
#Loon #Vakmannen #Bouwsector