Header
Bouwjobs Icoon
Bouwen

Houtskeletbouw: een droog, licht en snel bouwsysteem

#bouwen
#woning
#hout
Tibby Jonckheere

Bij houtskeletbouw worden de muren opgebouwd uit een raster van houten kepers en balken dat aan weerszijden met gipsplaten of ander plaatmateriaal wordt afgewerkt. De vakken die gevormd door het skelet en de bekleding worden volledig opgevuld met isolatiemateriaal. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt als totaalconcept waarbij ook de verdiepingsvloeren in hout worden uitgevoerd. 

Het is een droog en licht bouwsysteem dat snel kan uitgevoerd worden en gestaag aan populariteit wint, niet in het minst omdat houtskeletbouw zeer geschikt is voor de realisatie van lage energie woningen en passiefhuizen. Het houten raster kan immers qua afmetingen gemakkelijk afgestemd worden op de gewenste isolatiedikte. 

Houtskeletbouw scoort dus goed op het vlak van thermische isolatie maar we moeten hier wel bij vermelden dat houtskeletbouwwoningen minder massa hebben dan traditionele woningen en dus minder goed warmte opslaan.

Houtskeletbouw
Voorbeeld

De gevelafwerking kan net als bij traditionele systemen op verschillende manieren : gevelsteen, bekledingspanelen in hout, sidings,… Vaak zie je, eens afgewerkt, geen verschil tussen een houtskeletwoning of een traditioneel opgetrokken woning !

De akoestische kwaliteiten van houtskeletbouw zijn iets minder (geluidsoverdracht), tenzij je extra maatregelen treft.

Bij de klassieke bouwwijze met muren in baksteen wordt houtskeletbouw toegepast als niet-dragende wand, die omwille van zijn geringe gewicht op de welfsels kan steunen zonder bijkomende draagbalk. Voor dergelijke lichte wandjes’ kan men naast een houten raster ook een speciaal hiervoor ontwikkelde metalen draagstructuur gebruiken (ontwikkeld door gipsplaatfabrikanten).


Tibby Jonckheere

Tibby Jonckheere

Tibby is verantwoordelijk voor het prospecteren naar nieuwe klanten voor Bouwjobs. Ze voert telefonische telefoongesprekken en volgt deze op. Het plegen van telefonische relatiebeheer gesprekken en het onderhouden van campagnes hoort bij haar dagelijkse bezigheden.

Gerelateerde artikels

Binnenleven Kan Ongezond Zijn
Lifestyle
#gezondheid #Life #risico's
Beton Storten Tijden Zomer
Bouwsector
#beton #Zomer #bouwen
Building 2762342 1920
Loon
#Loon #Vakmannen #Bouwsector