Header
Bouwjobs Icoon
Werf

Hoe beveiligt u uw werf tegen diefstal tijdens de vakantie?

#beveiliging
#vakantie
#Werf
Vincent Costens

Werfdiefstallen: voorkomen is beter dan genezen

Elke dag wordt er ergens in België een diefstal op een bouwwerf gepleegd, gaande van klein gereedschap tot groot materieel en zelfs bouwmaterialen. Dit gebeurt voornamelijk op momenten dat de bouwwerf er verlaten bij ligt zoals s nachts, tijdens het weekend en tijdens het bouwverlof. 

De zomervakantie is in aantocht. U moet uw werf dus drie weken onbeheerd achterlaten. Dieven en vandalen weten dat ook! Vermijd dat uw werf een aantrekkingsplek wordt voor ongewenste gasten.

In deze periode kan een extra oogje in het zeil” zeker geen kwaad. Dit kan via de sociale controle van de buurtbewoners, die u daarom vraagt. Eén of meer buren zullen zich zeker aangesproken voelen en hun burgerplicht’ maar al te graag vervullen.

Maar extra waakzaamheid kan u ook vragen aan de lokale politie:
vraag hen (tijdig!) om vakantietoezicht, zo nemen zij uw werf mee in hun patrouilleschema.

Ook neemt u de nodige organisatorische maatregelen.
Als dat mogelijk is, neem uw rijdend materieel en duur werfmaterieel mee naar uw depot of atelier. Als het toch op de werf moet blijven, dient kleiner werfmaterieel uit het zicht te staan, in afgesloten ruimtes of kasten.

Preventieve maatregelen kunnen worden onderverdeeld in organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen en registratie, ook wel het OBER-principe genoemd. Dit letterwoord geeft ook meteen de volgorde van de te nemen maatregelen weer. Je begint best met de organisatorische maatregelen, waarna de bouwkundige en elektronische maatregelen volgen alsook de registratie (registreren, merken en melden).

Enkele (basis)tips:

  • Stel een beveiligingsplan op;
  • Een goed sleutelbeheer is noodzakelijk;
  • Zorg voor voldoende verlichting;
  • Maak op het einde van elke dag een inventaris van het gereedschap;
  • Sensibiliseer uw personeel;
  • Beveilig al uw voertuigen, bouwplaatsketen en machines;
  • Berg alles op in een veilige, afsluitbare plaats;
  • Voorzie alarmsystemen en camerabewaking.

Doe te allen tijde aangifte bij de politie van diefstal en vandalisme! Dit kan je doen in elk politiecommissariaat.

Als je aangifte gaat doen bij de politie van diefstal, is het belangrijk dat je een goede en gedetailleerde beschrijving geeft van de feiten en het gestolen materiaal. Een handig hulpmiddel hierbij is het registratieformulier: hiermee kan je een goede inventaris opmaken en een voldoende gedetailleerde beschrijving van het materiaal geven. Een goede beschrijving is immers onontbeerlijk voor de aangifte van een diefstal bij de politie.

Bron: (LokalePolitie, 2015)


Vincent Costens

Vincent Costens

Vincent is verantwoordelijk voor de online marketing en de inhoud van de Bouwjobs website. Het creëren van content en het aangaan van de communicatie met onze community is voor hem een dagelijkse bezigheid.

Gerelateerde artikels

Bouwverlof
Bouwsector
#2018 #bouwverlof Bouwsector
Beton Storten Tijden Zomer
Bouwsector
#beton #Zomer #bouwen
Building 2762342 1920
Loon
#Loon #Vakmannen #Bouwsector