Header
Bouwjobs Icoon
Sociale dumping

Extra inspecteurs voor bestrijding sociale dumping of enkel schijnzelfstandigen?

#controle
#schijnzelfstandigen
#sociale dumping
Vincent Costens

Bouwunie hekelt heksenjacht op schijnzelfstandigen die enkel de Belgische zelfstandigen treft

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer werft 49 extra inspecteurs aan. Het grootste deel van hen moet zich focussen op de bestrijding van de sociale dumping, de anderen onder andere op de aanpak van de schijnzelfstandigheid.

Bouwunie is tevreden. Oneerlijke concurrentie, in al zijn vormen, is een ware pest. Met name voor de bouwbedrijven die het spel wel eerlijk spelen. Sociale dumping en fraude moeten streng aangepakt worden. Bouwunie verwelkomt ook het principe dat de sociale inspecteurs dag en nacht op sociale fraude en sociale dumping gaan controleren. Wij hopen echt dat dit ook wil zeggen dat de sociale inspecteurs op zaterdagen, zondagen en feestdagen gaan controleren. Want buitenlandse aannemers die zich bezondigen aan sociale dumping, lappen de regels inzake arbeidsduur en arbeidsverboden lustig aan hun laars” zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. 

Maar Bouwunie is wel ongerust dat er zo sterk wordt ingezet op de strijd tegen de schijnzelfstandigheid. Dit is inderdaad oneerlijke concurrentie en dit verdient aandacht maar hiermee worden enkel en vooral de Belgische zelfstandigen geviseerd, of beter gezegd de zelfstandigen die aan de Belgische sociale wetgeving zijn onderworpen. De Belgische wet op de schijnzelfstandigheid is niet EU-proof”. Een zelfstandige uit een andere EU-lidstaat die hier de facto als schijnzelfstandige aan de slag is, kan zich gemakkelijk verschuilen achter de Europese regels van het vrij verkeer van diensten en personen. Hiertegen kan de Belgische inspectie weinig tot niets doen.

Bouwunie hoopt dus dat de staatssecretaris en de Europese Commissie blijven inzetten op een betere gegevensuitwisseling en performante samenwerking tussen de administraties en inspectiediensten van de diverse landen van de Europese Unie. Enkel zo kunnen álle misbruiken, ook die van de buitenlandse zelfstandigen effectief worden aangepakt.

Bron: (Bouwunie, 2018)


Vincent Costens

Vincent Costens

Vincent is verantwoordelijk voor de online marketing en de inhoud van de Bouwjobs website. Het creëren van content en het aangaan van de communicatie met onze community is voor hem een dagelijkse bezigheid.

Gerelateerde artikels

Detachering Bouw Gelijk Loon
Bouwsector
#detachering #Loon #Bouwsector
Dienstverleners Bouw
Bouwsector
#Bouwsector #Aansprakelijkheid #Werknemers
Building 2762342 1920
Loon
#Loon #Vakmannen #Bouwsector