Header
Bouwjobs Icoon
Bouwen

De Registratierechten sinds 1 juni 2018

#registratierechten
#woning
#kopen
Tibby Jonckheere

Als u een bouwgrond of woning koopt dan betaald u op de aankoopsom een belasting van 7% bij een gezinswoning en 10% bij een bedrijfspand, bouwgrond en bij een tweede of derde verblijf. 

Sinds 1 juni 2018 geldt er een nieuw tarief van 7% voor gezinswoningen. Voor een woning tot 200.000 euro is er een vermindering van 5.600 euro.

Ligt je woning op de Vlaamse rand of in Brussel? Dan mag je woning tot 220.000 kosten om deze vermindering te krijgen. 

Living Room 2155376 1920
 • De aankoop moet gedaan worden door een natuurlijke persoon.
 • Moet gaan om aankoop van de enige woning: geen bouwgrond, je mag nog geen eigenaar zijn van een andere woning en/​of bouwgrond
 • Moet gaan om aankoop van de volle eigendom: geen deel van de woning 
 • De koper moet binnen de twee jaar na het verlopen van de aankoopakte de woning inschrijven in het bevolkingsregister.
 1. Gewoon Abattement
  1. Bezit je op het moment van aankoop van je woning geen andere woning, dan moet je geen registratierechten betalen op 15.000 van het aankoopbedrag.
 2. Bij-abattement
  1. Ga je voor de aankoop van je huis een hypothecaire lening aan, dan kan je genieten van een vermindering van de verkooprechten. 
 3. Renovatie-abattement
  1. Als u een woning koop en renoveert die de opeenvolgende 4 jaren zal geregistreerd zijn als verwaarloosd, ongeschikt, onbewoonbaar of leegstaand dan kunt u een vermindering krijgen van de verkooprechten. 
  2. Het nieuwe tarief van 7% vervangt het renovatie-abattement. Als u in het verleden genoot van het renovatie-abattement moet u wel nog aan de voorwaarden blijven voldoen. 
 4. Klein beschrijf
  1. Als u een bescheiden woning aankoopt met een beperkt kadastraal inkomen dan kon u voor 1 juni 2018 in aanmerking komen om te genieten van een vermindering van de registratiekosten. 
  2. Sinds 1 juni 2018 vervangt het nieuw tarief van 7% het oude tarief. 
Family 3370140 1920

Dit principe wordt in het nieuwe systeem nog steeds toegepast. Kocht je al eerder een woning dan kom je nog steeds in aanmerking voor een teruggave van de registratiekosten. Met andere woorden, je krijgt een vermindering omdat je reeds registratierechten betaalde op je vorige woning. 

Dit gaat over 12.500 dat kan worden meegenomen”.

Koop je onroerend erfgoed om hier een woning van te maken, dan kan je genieten van een verlaagd verkooprecht van 1% in plaats van 7%. Hieraan is wel verbonden dat de overig 6% binnen de 5 jaar moet worden geïnvesteerd in werken de erfgoedkenmerken behouden en/​of herwaarderen. 


Tibby Jonckheere

Tibby Jonckheere

Tibby is verantwoordelijk voor het prospecteren naar nieuwe klanten voor Bouwjobs. Ze voert telefonische telefoongesprekken en volgt deze op. Het plegen van telefonische relatiebeheer gesprekken en het onderhouden van campagnes hoort bij haar dagelijkse bezigheden.

Gerelateerde artikels

Groene Taxshift
Economie
#CO2 #Energie #Taxshift
Huis Kopen
Bouwsector
#kopen #Tips&tricks #woning
Gevelbekleding Huis
Artikel
#gevelbekleding #woning #alternatieven