Header
Bouwjobs Icoon
Loon

Chauffeur of passagier? De mobiliteitsvergoeding in de bouw uitgelicht.

#Bouwsector
#Mobiliteit
#Vergoeding
Vincent Costens

Velen van jullie zijn natuurlijk bekend met zowel de verplaatsing- als de mobiliteitsvergoeding. Maar bij deze laatste, wanneer ben je nu chauffeur of passagier en waar is het addertje onder het gras?

Mobiliteit pc 124: stand van zaken

Alle werknemers in de bouwsector hebben recht op een mobiliteitsvergoeding ter compensatie van hun verplaatsingen van en naar de werkplaats of werf. Op welke manier die verplaatsing gebeurt, is niet van belang. Of het nu gaat om eigen vervoer of een bedrijfsvoertuig, binnen het kader van mobiliteit pc 124 maakt elke werknemer aanspraak op een mobiliteitsvergoeding.

Het exacte bedrag dat werknemers in de bouw op het einde van de maand ontvangen, is afhankelijk van de afstand die effectief werd afgelegd. Hoe meer kilometers op de teller, hoe groter de vergoeding voor mobiliteit binnen het pc 124.

Indien men met eigen wagen rijdt krijgt men eerst en vooral een verplaatsingsvergoeding (weeksom), dit voor de slijtage van jouw eigen wagen en is verder afhankelijk van het aantal kilometers.

Daarnaast krijg je ook een mobiliteitsvergoeding (dagsom), dit is de enigste vergoeding die je ook zou krijgen indien je met de firmawagen verplaatst. Dit is de vergoeding die je krijgt om van je huis naar het werk te rijden.

Onderscheid wordt gemaakt tussen de chauffeur van het bedrijfsvoertuig en de passagiers. Wie achter het stuur zit, heeft recht op een vaste vergoeding van 0,1316 per afgelegde kilometer. De vergoeding voor passagiers hangt af van het aantal kilometers die dagelijks worden afgelegd.

Hier heb je de status chauffeur indien je collega’s mee zou vervoeren. Als je zelf de collega bent die meerijdt krijg je de vergoeding van de status passagier. Belangrijk! Als je alleen op de baan bent met de wagen, krijg je ook de status passagier en krijg je dus niet betaald zoals wanneer je collega’s meeneemt. Dus als je alleen naar het werk rijdt, ben je zogezegd passagier.


Vincent Costens

Vincent Costens

Vincent is verantwoordelijk voor de online marketing en de inhoud van de Bouwjobs website. Het creëren van content en het aangaan van de communicatie met onze community is voor hem een dagelijkse bezigheid.