Header
Bouwjobs Icoon
Tips & tricks

10 inspecties voor een waterdichte funderingsaanzet

#fundering
#Tips&tricks
#Weer
Tibby Jonckheere

Isolatiediktes nemen toe, we moeten meer en meer luchtdicht gaan bouwen, toegankelijkheid wordt alsmaar belangrijker… En uiteraard moeten onze gebouwen nog altijd overeind blijven én waterdicht zijn.

  • De bovenkant van de betonnen draagvloer zit hoger dan het maaiveld of de verharding rond het gebouw.
  • Het deel van de muurvoet onder de grond is beschermd door een membraan met gelaste of gelijmde naden (nr 3). Breng het membraan zo’n 10 à 15 cm aan tegen de fundering, en trek het verder op tegen de draagvloer. Ook in de hoeken. Daar kan u eventueel voorgevormde stukken gebruiken. Of maak het geheel waterdicht met vloeibaar aangebrachte afdichting.
  • Ook ter hoogte van vensters en deuropeningen loopt het membraan dat de muurvoet onder de grond beschermt door (zie verder). Bescherm het membraan daar tijdens de uitvoering.
  • Er is een spouwdrainering. Die kan u tussen twee isolatielagen inklemmen of verkleven. U moet ze dus niet tot aan de draagmuur doortrekken. U kan de isolatieplaten hiervoor zowel recht als schuin afsnijden. Laat de naden in het spouwmembraan u minstens 15 cm overlappen. Snijdt u de isolatieplaten recht door, verlijm of las het membraan dan ook.
  • Boven de spouwdrainering zitten er open stootvoegen. En dat minstens om de meter.
  • Onderbreek de lintvoegen ter hoogte van de open stootvoegen, zodat het water door de stootvoegen over het membraan naar buiten kan stromen.
  • De open stootvoegen moeten ook later vrij blijven, ook bij latere verhardingen of aanaardingen.
  • Voorzie eventueel een bijkomend horizontaal membraan (nr 4) boven de open stootvoeg. Zo vermijdt u dat de bovenliggende bakstenen langer donker zouden verkleuren, of uitbloeiingen krijgen.
  • Het membraan tegen opstijgend vocht (of de lijmlaag boven het eerste bouwblok als die als anticapillaire barrière dient) is ter hoogte van de plint doorgetrokken tot aan de binnenafwerking.
  • De binnenbepleistering mag zeker het membraan tegen opstijgend vocht niet overbruggen.

Bron: (Bouwunie, 2018)


Tibby Jonckheere

Tibby Jonckheere

Tibby is verantwoordelijk voor het prospecteren naar nieuwe klanten voor Bouwjobs. Ze voert telefonische telefoongesprekken en volgt deze op. Het plegen van telefonische relatiebeheer gesprekken en het onderhouden van campagnes hoort bij haar dagelijkse bezigheden.

Gerelateerde artikels

Binnenleven Kan Ongezond Zijn
Lifestyle
#gezondheid #Life #risico's
Building 2762342 1920
Loon
#Loon #Vakmannen #Bouwsector
Beton Storten Tijden Zomer
Bouwsector
#beton #Zomer #bouwen